İlkelerimiz & Hedeflerimiz

HAKKIMIZDA

1987 yılında Erzurum’un önemli kişilerinden olan Ahmed Emin Güneş ve saygın ailesi tarafından kurulan vakıf önemli hizmetlere imza atmıştır. Bu oluşumun varlık sebebi ise, geçerliliğini şüphesiz halan koruyan ‘ hizmet arzusu’ ve bu çerçevede ‘Allah rızası’ nı kazanma duygusudur. 1987 yılından 1998 yılındaki yönetim değişikliğine kadar olan bu dönem vakfımızın ilk ve kuruluş dönemini oluşturmaktadır. Artık ayakları üzerine daha rahat basabilen ve daha büyük hedefler çizmeyi hedefleyen vakfımız 1998 yılındaki kongre ile yeni yönetime ve yeni döneme başlamış olacaktır. İkinci dönem Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tuncay Küçüközkan iken yoğun işleri nedeniyle vakıf başkanlığına kongre ile Prof. Dr. Yusuf Şahin’ e devretmiştir. 1999 yılında yapılan kongre ile yönetime gelen Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında devam etmektedir.

Yeniden belirlenen hedefleri doğrultusunda Güneş Vakfı,  TÜRKKENEŞİ, TÜRKSOY ve TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI VAKFI, GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU ile birlikte yürüttüğü çalışmalar ile Türk Dünyası’nın geleceğine ışık tutmaya devam etmektedir. Bu çalışmaların daha iyi şartlarda yürütülmesi için Vakıf bünyesinde kütüphane, konferans salonları, sergi salonu ve strateji merkezi bulunan yeni kültür merkezleri açılmış; Unesco, Dünya Bankası ve devletimizin önemli kurumları ile birlikte güçlü projeler yürütülmüştür.

Erzurum ve bölge halkına hizmet vermek için,  büyük bir kısmını kültürel faaliyetlerin oluşturduğu projeler gerçekleştirilmiş, asli görevi olan yardıma muhtaç aileler ve öğrencilere yardımlar her geçen yıl katlanarak artırılmış,  yurt içi ve yurt dışından Erzurum’ a davetlimiz olarak gelen konuklarımızın sundukları konferanslarla, resim sergileriyle ve tiyatrolarla halkımızı aydınlatmaya çalışmıştır.

Erzurum ile Türk Dünyası’nı buluşturmak adına geleneksel olarak tertiplediğimiz Türk Şölenleri Türk Dünyasında ve kamuoyunda büyük bir takdir toplamış ve yelpazemiz Moğolistan’dan Amerika’ya kadar genişlemiştir.

Bu şölenlerden ilkini oluşturan I. ULUSLARARASI TÜRK ŞÖLENİ, 3-6 Mayıs 2007 tarihinde Azerbaycan, Nahçivan, Kırım, Gürcistan, Yunanistan, Kosova, Doğu Türkistan, Makedonya ve Gagavuzya’dan 100 katılımcı ile Kırım- Tatar Milli Meclisi Başkanı M. Abdulcemil KIRIMOĞLU katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

II. ULUSLARARASI TÜRK ŞÖLENİ, 20-24 Mayıs 2009 tarihlerinde onur konuğu olarak Kazım Karabekir Paşanın kızı Timsal Karabekir olmak üzere yine büyük bir katılımla şair, sanatçı, yazar ve aşıklar ile gerçekleştirilmiştir.204 katılımcı ile gerçekleştirilen şölen Türk dünyası fidanlığına ağaç dikimi, bayrak yürüyüşü, Timsal KARABEKİR’ in konuşması ve sergi açılışı ve akşam aşıklar şöleni gerçekleştirilerek Gökbörü, At Üstünde Ok Atma ve Atlı Ciritten oluşan atlı sporlar, tiyatro ve müzik şöleni gerçekleştirilmiştir.

III. ULUSLARARASI TÜRK ŞÖLENİ, serhat şehrimiz Erzurum’ da 17-19 Mayıs 2012 tarihleri arasında yüzün üzerinde bilim adamı, devlet adamı, şair ve Türk Dünyası’ndan sporcular getirtilerek büyük bir çalışma ile yapılmıştır. Şölen kapsamında sergiler, bayrak yürüyüşü, şairler gecesi ve sempozyum gerçekleştirilmiştir. Osmanlı hanedanlığı üyesi Osman Selahattin OSMANOĞLU ve Rasim CİNİSLİ ve Nevzat YALÇINTAŞ onur konukları olarak şölenimizi şereflendirmişlerdir.

IV. ULUSLARARASI TÜRK ŞÖLENİ ise 17-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında Moğolistan’dan, Kazakistan’dan, Kırgızistan’dan, Altay Cumhuriyetinden Türkmenistan, Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan, İran’dan, Bulgaristan’dan ve Türk Dünyasının değişik yerlerinden 130 bilim adamı, 100’den fazla sporcu, 110 şair-yazar-gazeteci ve gönül insanı şölenimize katılmıştır. Onur konuğu olarak Azerbaycan milletvekili Ganire PAŞAYEVA, Osman Selahattin OSMANOĞLU, Rasim CİNİSLİ vb. katılmışlardır. Şölen kapsamında Türk Dünyası Müzik Topluluğu, konser vermiş, 130 bilim adamının katılımı ile “TÜRK KÜLTÜRÜ SEMPOZYUMU” yapılmış, Türk sporları olan “ Atlı Cirit, Atlı Okçuluk, Rahvan Yarışı ve Gökbörü” oyunları gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca vakfımız, Erzurum’ un Türk dış politikasında söz sahibi olması gerektiğini düşünerek Türk dış siyaseti üzerine Türk devlet adamlarını Erzurum’ a davet ederek bu amaca yönelik çabalarda bulunmaktadır.

Güneş vakfının bayrağını daha yükseklere taşımak amacını taşıyan bu çalışmalar meyvesini vermeye başmış’ Güneş Doğudan Doğar’ sloganımız artık Türk dünyasında da kabul görmüş ve vakfımız Türk Dünyası platformunun VAZGEÇİLMEZ bir parçası olmuştur. Temel amacımız olan Erzurum’ u Türk dünyasının kültür merkezi kılmak yolunda büyük adımlar atan vakfımızın bu günlere gelmesinde nice isimsiz inanmış dostun, kader birlikteliği için teşekkür ederiz.

Hemen Bilgi Alın.